Nieuws
Beleggen in vastgoed: nog steeds rendabel?

Tot voor kort zou geen enkele Vlaming eraan twijfelen: beleggen in vastgoed brengt op lange termijn meer op dan een spaarboekje. Sterker nog, historisch lage rentevoeten kunnen ertoe leiden dat u door de inflatie aan koopkracht verliest wanneer u uw geld op de bank achterlaat. Maar geldt die overtuiging nog steeds nu de woonbonus herzien is? Drie redenen waarom u zich geen zorgen hoeft te maken:

  • Het uitblijvende effect van de verlaagde woonbonus
  • Het voordeel van een verkoop op lange termijn door het ontwijken van de meerwaardebelasting
  • Gunstige gevolgen voor huurrendementen

EFFECT VAN DE HERVORMDE WOONBONUS BLIJFT UIT

Uit de meest recente Notarisbarometer blijkt dat de herziening van de woonbonus minder schade heeft berokkend aan de vastgoedmarkt dan verwacht. Het aantal vastgoedtransacties in Brussel, Wallonië én Vlaanderen is in de zomermaanden van 2015 met 12,7% gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Ook de vastgoedprijzen van woningen en appartementen blijven bescheiden stijgen, met een gemiddelde van zo’n 1,4 à 1,5%.

Hoewel de herziening van de woonbonus betekent dat de aankoop van een woning fiscaal minder voordelig is dan vroeger, blijkt dat geen bezwaar te vormen voor het huisje-tuintje-boompje-verlangen van de doorsnee Vlaming. Want dat verlangen is én blijft.

HET VOORDEEL VAN DE MEERWAARDEBELASTING

Wie investeert in vastgoed, is wellicht van plan om de woning of het appartement in kwestie ten vroegste na vijf jaar te verkopen. Een eerdere verkoop betekent immers dat de meerwaarde belast wordt tegen een tarief van 16,5%. Met “meerwaarde” wordt daarbij het verschil bedoeld tussen de aanschaffingsprijs en de overdrachtsprijs, rekening houdend met inflatie en kosten.

Grote kans dat na vijf jaar de huidige hervorming van de woonbonus allang vergeten is en de vastgoedprijzen opnieuw zullen stijgen als tevoren. Daarnaast bleek al uit de meest recente gegevens dat ook nu, kort na de invoering van de verlaagde woonbonus in januari 2015, geen grote gevolgen waarneembaar zijn.

MIKKEN OP HUURRENDEMENTEN

Mocht de verlaagde woonbonus op termijn toch nog leiden tot minder vastgoedtransacties of dalende vastgoedprijzen, is dat alleen maar goed nieuws voor wie wil investeren in vastgoed door een tweede woning of appartement te verhuren. Een grotere vraag naar te huren panden betekent immers een stabiel huurrendement. Bovendien kunnen huurprijzen jaarlijks geïndexeerd worden, waardoor de huurinkomsten steeds met zo’n 2% verhogen.

BELANG VAN EEN GOEDE VOORBEREIDING

Weinig reden tot paniek dus. Toch is investeren in vastgoed geen kosteloze onderneming. Een goede voorbereiding met een duidelijk overzicht van alle kosten en baten is dan ook essentieel. Demefco helpt u graag verder. Contacteer ons voor meer informatie.