Nieuws
Voor- en nadelen van een patrimoniumvennootschap

Zowel roerend als onroerend vermogen kan worden beheerd binnen een patrimoniumvennootschap. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

WAT IS EEN PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP?

Het doel is dus het beheer van roerend en onroerend vermogen. Er bestaat geen specifieke vennootschapsvorm. Een patrimoniumvennootschap kan bijvoorbeeld een nv of een bvba zijn. De reden om vermogen onder te brengen in een patrimoniumvennootschap is vaak fiscaal. Je hoeft er immers geen personenbelasting op te betalen, enkel vennootschapsbelasting.

VOORDELEN

  • Intrestaftrek: alle interesten op de hypothecaire lening kan je aftrekken. Als privépersoon heb je enkel recht op een forfaitaire aftrek en die ligt een stuk lager dan de werkelijke interesten.
  • Volledige inbreng kosten: je kan alle kosten fiscaal inbrengen en je kan de woning volledig afschrijven. De inbreng van financieringskosten is onbeperkt.
  • Geen schenkingsrechten en geen successierechten op de aandelen. Je kinderen of erfgenamen ontsnappen dus aan de erfenis- en successierechten bij een schenking.
  • Geen registratierechten bij de verkoop.

NADELEN

  • De fiscus kijkt mee: verkoop van een woning in een patrimoniumvennootschappen wordt door de fiscus met argusogen bekeken.
  • Hogere belasting: de belasting op verhuur wordt berekend op de werkelijke huurontvangsten en niet op het kadastraal inkomen.
  • Belasting op meerwaarde: bij verkoop wordt de patrimoniumvennootschap belast op de volledige verkoopprijs en is er geen vrijstelling voor de meerwaarde.

EEN PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP OVERGEVEN?

Het kan interessant zijn om je patrimoniumvennootschap over te dragen. Om je doorheen zo’n overname te gidsen is een betrouwbare partner cruciaal. De ervaring en dynamiek maken van Demefco jouw gedroomde partner.

Contacteer ons gerust voor meer informatie.