Nieuws
Florerende vastgoedmarkt in Portugal maakt investeringen nu interessant!

Na een jarenlange vastgoedcrisis in Portugal begonnen de prijzen in 2014 weer te stijgen. De huizenmarkt blijft er intussen almaar sterker op vooruit te gaan. Investeren in projecten aan de kust of in de hoofdstad loont.

UITSTEKENDE INVESTERING

Met een gunstig levensonderhoud en een florerend toerisme zit Portugal in een economische groeipositie. Het is een van de goedkoopste landen in Zuid-Europa. Dat weerspiegelt zich ook in de vastgoedmarkt. Portugal biedt sterke troeven binnen het toerisme, en zo ook met een interessante huur- en verkoopmarkt voor tweede verblijven. Vooral aan de kust en in de hoofdstad maak je een goede investering waar.

De woningen in Portugal zijn een waardig equivalent van een huis in Spanje, maar dan aan Portugese prijs. De Portugese overheid zorgt ook voor een gecontroleerd uitzicht van de woningen. Ook over de gebruikte materialen wordt mee gewaakt. De wetgever beschermt de kopers en houdt toezicht op de vastgoedmarkt. Wanneer je als investeerder over financiële middelen beschikt, biedt de markt uitstekende mogelijkheden aan.

GEMIDDELDE PRIJZEN STIJGEN

De prijzen per vierkante meter gaan sterk omhoog, zoals in de regio Porto met 18 procent. Ook de regio’s Amadora, Almada en Barcelos stijgen gemiddeld 11 procent. Zetten we deze percentages om in huizenprijzen, dan stellen we vast dat we in Portugal gemiddeld 1.220 euro/m2 betalen.  In het vierde kwartaal van 2018 bleek vooral de Algarve de regio met de hoogste prijzen, met een gemiddelde van 1.584 euro/m2. Deze worden al snel op de voet gevolgd door Lissabon (1.502 euro/m2) en Madeira (1.341 euro/m2).  Het noorden en de regio’s Azoren en Alentejo zijn goedkoper met respectievelijk 1.098, 1.058 en 1.003 euro per vierkante meter. Midden-Portugal blijkt met 999 euro/m2 de goedkoopste regio.

STIJGENDE HUURPRIJZEN

Uiteraard vertalen hogere bouw- en aankoopprijzen zich ook naar hogere huurprijzen. Zo zijn deze huurprijzen met 23 procent ten opzichte van het afgelopen jaar gestegen, goed voor 830 euro huur per maand. In de nieuwbouw stijgt dat cijfer vlotjes naar 1.070 euro per maand op jaarbasis. Op seizoensbasis en via de interessante fiscale “Alojamento Local” ligt het rendement nog veel hoger.

GUNSTIGE REGELGEVING

Daarnaast is er een gunstige regelgeving voor de verhuur van een vakantiewoning in Portugal. Wie zijn tweede verblijf verhuurt, betaalt slechts 8,75% belasting op de huurinkomsten. Vroeger bedroeg dit 28%. Bovendien hoef je geen belasting te betalen op een tweede verblijf en zijn er geen successierechten in rechte lijn.

Heb je vragen over investeren in vastgoed in Portugal? Contacteer ons vrijblijvend. Wij staan je graag bij met het nodige vastgoedadvies.