Nieuws
Wat beïnvloedt de prijs van een projectgrond?

Belgen bouwen graag. Helaas is dat ook te merken aan de kostprijs van bouwgronden: die worden immers steeds duurder. In 2014 steeg de gemiddelde prijs per vierkante meter in Vlaanderen zelfs met 7%. Toch zijn er wel meer factoren die de prijs van een bouwgrond beïnvloeden, waardoor het niet onmogelijk is om ook aan een voordelige prijs een bouw- of projectgrond te vinden.

Factoren die de meeste invloed uitoefenen zijn natuurlijk de regio en het aantal m². Andere kosten die de totaalprijs bepalen, zijn:

  • de ligging van de grond ten opzichte van de omgeving
  • de fysieke eigenschappen van de grond
  • bijkomende kosten, zoals registratiekosten en notariskosten

REGIO

In 2014 bedroeg de gemiddelde prijs van een vierkante meter grond in Vlaanderen zo’n 179,01 euro. In Wallonië kan u al terecht voor 50,66 euro. Maar wie zich een stuk grond in Brussel wil aanschaffen, betaalt gemiddeld maar liefst 618,70 euro.

Onderstaande kaart van de FOD Financiën geeft die sterke prijsverschillen geografisch weer. Schaarste draagt de grootste verantwoordelijkheid voor dergelijke variaties.

 

LIGGING TEN OPZICHTE VAN DE OMGEVING

Een andere factor die de kostprijs van een bouwgrond mee bepaalt, is de ligging van die grond ten opzichte van de omgeving. Het hoeft niet te verbazen dat een grond die naar het zuiden gericht is en waar veel licht op valt, een stuk duurder zal zijn dan een grond met een andere oriëntatie die ook meer ingesloten ligt.

Ook de bouw en infrastructuur in de omgeving zijn van belang. Gronden in stadscentra of in de nabijheid van scholen, winkelcentra, stations en verkeersassen zijn meteen veel waardevoller dan een grond in een afgelegen gebied.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

Niet elke grond is van dezelfde kwaliteit of biedt dezelfde mogelijkheden. Eerder spraken we al van het aantal vierkante meter als invloedrijke factor. Daarnaast speelt ook de vorm van de grond een rol. Rechthoekige gronden zijn veel populairder dan, bijvoorbeeld, driehoekige.

Ook vlakke gronden zonder hellingen en oneffen stukken zullen duurder uitvallen. Immers, gronden met veel niveauverschillen zullen lastigere en duurdere funderingswerken vereisen.

EXTRA KOSTEN

Waar velen niet meteen aan denken bij het opstellen van een budget voor de aankoop van een bouwgrond, zijn de extra kosten die boven op de verkoopprijs komen. Registratiekosten en notariskosten zijn daarbij de duurste extra’s.

Registratiekosten zijn een vorm van belasting en hangen af van de regio waar de grond wordt aangeschaft. In Vlaanderen is dit 10% van de verkoopprijs, in Brussel en Wallonie 12,5%.

Notariskosten bestaan uit een ereloon en de aktekosten. Het ereloon is gemiddeld 1%, berekend op basis van schijven, van de aankoopprijs. Aktekosten zijn de kosten die nodig zijn om de voorbereiding en administratie van de verkoop te financieren. Hier gaat het vaak om een vast bedrag, tussen de 700 en 1100 euro.

CONCLUSIE?

Er zijn dus heel wat zaken die samen de totaalprijs van een bouwgrond bepalen. Maar wie een goedkope bouw- of projectgrond zoekt, trekt daarvoor het best naar Wallonië.

Demefco is gespecialiseerd in vastgoed en projectontwikkeling in Waals-Brabant, maar eveneens in Vlaams-Brabant en Brussel. Ook wie dus liever in iets duurdere regio’s investeert of daar een projectgrond in de aanbieding heeft, kan rekenen op een ervaren partner, die de effectieve waarde van een grond correct weet in te schatten. Contacteer ons voor meer informatie.