Nieuws
Hoe komt u aan eigen vermogen?

Of u nu droomt van financiële onafhankelijkheid, een eigen bedrijf wil opstarten of streeft naar een stabiele toekomst, een eigen vermogen opbouwen is een essentieel onderdeel voor uw financiële toekomst. Het eigen vermogen is het verschil tussen wat u bezit en wat u verschuldigd bent en weerspiegelt uw financiële gezondheid. De opbouw ervan is een proces waarbij u middelen verwerft, die middelen laat aangroeien en erover waakt dat ze niet vroegtijdig uitgeput raken. Daar is een gezond beheer en een portie discipline voor nodig, maar u krijgt er zekerheid en vrijheid voor in de plaats.

Sparen en budgetbeheer

Daarmee slaan we eigenlijk een eerste stap over: om een eigen vermogen op te bouwen moet u een inkomen verwerven. Wie werkt, een pand verhuurt of op andere manieren inkomsten ontvangt, kan daarmee alvast voorzien in de dagelijkse behoeften. Als u erin slaagt uw uitgaven lager te houden dan uw inkomsten, kan u regelmatig een bedrag opzij zetten. Op die manier kan u gestaag bouwen aan uw financiële basis.

Als u kinderen heeft en het financieel aankan, adviseren we om ook voor hen te sparen. Maandelijks een beperkt bedrag opzij zetten betekent na 18 jaar een flinke financiële duw in de rug voor de start van een leven op eigen benen. U leert hen daarmee bovendien de goede gewoonte aan om te sparen en hun budget te beheren.

Beleggen

Wie maandelijks een som aan de kant kan zetten of al over een spaarbuffer beschikt, laat die gelden beter niet onbenut. De inflatie ligt hoger dan de vergoeding op een spaarrekening, dus om uw koopkracht te bewaren gaat u beter op zoek naar manieren om uw spaarcenten te laten renderen. U kan op diverse manieren beleggen en dat hoeft niet per se grote risico’s in te houden. Ook met veilige beleggingen en zonder veel inspanningen kan u uw eigen vermogen substantieel laten aandikken.

Investeren in vastgoed

Een eigen vermogen opbouwen en investeren in vastgoed gaan hand in hand:

  • Enerzijds is het zonder voldoende eigen vermogen bijna onmogelijk om vastgoed aan te kopen.
  • Anderzijds kan u via een vastgoedinvestering uw eigen vermogen verder uitbouwen door het vastgoed te verhuren of op termijn te verkopen met meerwaarde.

Gelukkig hoeft u niet het volledige investeringsbedrag bijeen gespaard te hebben om vastgoed aan te kopen, want u kan bij de bank aankloppen om kapitaal te ontlenen. Behalve dat u moet aantonen dat u de maandelijkse aflossingen kan dragen, zal de bank ook een minimale eigen inbreng eisen. De opbouw van voldoende eigen middelen is dus een belangrijke hefboom om uw totale vermogen te laten groeien.

Investeer in uw eigen ontwikkeling

Als u al efficiënt omspringt met uw budget is het moeilijk om uw uitgaven verder te verlagen en kan u beter focussen op de inkomstenzijde. Naast beleggen of investeren in vastgoed, kan u uw inkomen ook vergroten door te investeren in de ontwikkeling van uw vaardigheden. Door opleidingen te volgen en meer kennis te vergaren, verruimt u uw carrièremogelijkheden wat uw inkomen doet stijgen.

Als u dat hogere inkomen dan op een rendabele manier aanwendt door te beleggen of te investeren, krijgt u een sneeuwbaleffect waarbij uw eigen middelen blijven toenemen.

Schenking of erfenis

Hoewel u daar zelf weinig impact op heeft, kan het vermogen van anderen bij u terecht komen via een schenking of legaat. Afhankelijk van de omvang kan een schenking of erfenis uw eigen vermogen fors doen toenemen. Houd er wel rekening mee dat er taksen of successierechten verschuldigd kunnen zijn.

Er bestaan uiteraard nog vele manieren om een eigen vermogen op te bouwen. Denk maar aan het oprichten van een onderneming die tot een succes uitgroeit of – helaas minder waarschijnlijk – het winnen van de lotto. Bovendien zijn de strategieën om aan eigen middelen te komen cumulatief. Zet dus niet in op één piste, maar combineer opties om uw eigen vermogen vanuit verschillende hoeken te laten toenemen. Voldoende diversificatie zorgt trouwens voor de verlaging van risico’s waardoor u uw bestaande eigen vermogen beschermt, wat minstens even belangrijk is als de opbouw ervan.

Uw eigen vermogen opbouwen, laten aangroeien of beschermen op lange termijn? Demefco denkt graag met u mee. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

 

MEER NIEUWS OVER INVESTEREN

  1. Manieren om te investeren in startende ondernemingen
  2. Op zoek naar een rendabele investeringsopportuniteit?
  3. Hoe investeerders aantrekken?