Nieuws
Tax shelter voor startende ondernemingen: heeft de echtgenoot recht op een belastingvermindering?

Als startende onderneming kan je altijd een extra duwtje in de rug gebruiken. Tax shelter biedt op dat vlak uitstekende mogelijkheden voor startende ondernemingen. De Belgische overheid stimuleert particulieren om te investeren in startups door hen een belastingvoordeel aan te bieden voor zulke investering. Voor startende bedrijven maakt diezelfde investering het verschil om hun zaak uit de startblokken te krijgen.

BELASTINGVERMINDERING TAX SHELTER VOOR STARTENDE ONDERNEMINGEN

Particulieren krijgen een belastingvermindering op investeringen via Tax shelter. Zo worden ze gestimuleerd om hun spaarcenten te investeren in startups. Investeerders krijgen voor zo’n investering een belastingvermindering tot 45%.

De belastingplichtige investeerder vraagt de belastingvermindering aan via de gewone personenbelasting en geniet zo van een fiks fiscaal voordeel.

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan de belastingvermindering die je krijgt voor een investering in een startend bedrijf.

  • Minimaal investeringsbedrag van 10.000€
  • Maximaal investeringsbedrag van 100.000€
  • De investering kan niet voor een eigen onderneming gebeuren
  • Minimale investeringstermijn van 4 jaar

Niet iedere startup komt in aanmerking voor de tax shelter investering. Demefco werkt enkel samen met startende ondernemingen waarin je als particulier kan investeren met een mooi belastingvoordeel van 45%.

HEEFT DE ECHTGENOOT RECHT OP BELASTINGVERMINDERING BIJ TAX SHELTER?

Vul je een belastingaangifte in samen met je partner? Ook de echtgenoot of echtgenote heeft recht op de belastingvermindering, maar alleen voor de investeringen en uitgaven die hij/zij zelf heeft gedaan.

Om aanspraak te maken op de belastingvermindering moet er geen onderzoek gedaan worden naar het huwelijksvermogensstelsel. Wel moet je voor de investering waarmee je de belastingvermindering wil aanvragen, een attest laten opstellen op naam van de echtgenoot of echtgenote.

Het maakt in principe ook geen verschil wie de uitgave financiert binnen het huwelijk, zolang het attest maar op de naam van de echtgenoot of echtgenote staat.

HOEVEEL BEDRAAGT DE BELASTINGVERMINDERING VOOR DE ECHTGENOOT VAN DE BEDRIJFSLEIDER?

De belastingvermindering bij een investering in een startende onderneming of startup bedraagt voor iedere investeerder 25 tot 45%. Ook wanneer het attest voor de investering opgesteld wordt op naam van de echtgenoot of echtgenote bedraagt deze belastingvermindering 25 tot 45%.

BELASTINGVERMINDERING DOOR EEN INVESTERING IN EEN STARTENDE ONDERNEMING VIA DEMEFCO

Demefco helpt je graag met het investeren in startende vennootschappen. We berekenen de risico’s en voordelen bij de aanvang van de samenwerking. Zo weet je bij Demefco zeker dat je een mooie return zal zien en dat het investeringsrisico beperkt blijft.

Wil je meer weten over het belastingvoordeel bij een investering in startups? Neem contact op met onze adviseurs. We geven je graag wat meer informatie over de mogelijkheden, de risico’s en de return van je investering!