Nieuws
Hoe kan ik het beste mijn geld beleggen?

Geld beleggen is een goede manier om meer rendement te halen uit uw spaarcenten. Houd er rekening mee dat geld beleggen niet altijd zonder risico is, maar met de juiste aanpak kan u op beide oren slapen en toch genieten van een mooie opbrengst.

Wij proberen alvast enkele van uw vragen te beantwoorden en zetten u op weg met concrete tips.

Hoeveel geld beleggen?

Tenzij u 0,11% het vernoemen waard vindt, kunnen we stellen dat spaarboekjes de laatste jaren niets meer opbrengen. Door de hoge inflatie wordt ons spaargeld ieder jaar minder waard en gaat onze koopkracht erop achteruit. Toch staat er in België 300 miljard euro op spaarboekjes!

Het is niet onverstandig om een buffer op spaarrekening aan te houden voor onverwachte uitgaven, zoals een wasmachine die kapot gaat of kosten aan de gezinswagen. De som van 4 à 6 maandlonen is een gezonde, veilige marge. Wat u erbovenop op korte termijn niet nodig heeft, kan u beter beleggen.

Waarin beleggen?

Dat hangt van verschillende zaken af:

  • Met welk doel belegt u en op welke termijn
  • Hoeveel risico kan u verdragen
  • Heeft u zelf bepaalde voorkeuren
  • Wil u zelf beleggen of geeft u het liever uit handen

Geld beleggen om binnen enkele jaren een woning aan te kopen is anders dan een belegging als aanvulling op uw pensioen binnen twintig jaar. Als u uw geld voor een langere periode kan missen, kan u wat meer risico nemen. U heeft namelijk meer tijd om van een tegenslag te herstellen.

We lichten een aantal mogelijkheden toe:

1. Vastrentende beleggingen

Vastrentende beleggingen zoals een kasbon, obligatie of spaarverzekering bieden een gegarandeerd rendement gedurende een aantal jaren. Op het einde van de belegging krijgt u normaal gezien uw ingelegd kapitaal terug. Vergelijkbaar met de spaarrekening, is het rendement van dit soort beleggingen de laatste jaren beperkt door de extreem lage rente.

2. Aandelen

Aandelen van een bedrijf kopen betekent dat u mede-eigenaar wordt van dat bedrijf. Als dat bedrijf goede resultaten boekt, zullen uw aandelen in waarde toenemen en kan u ze met winst verkopen. Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Daarom is het essentieel om goed te onderzoeken in welk bedrijf u investeert. Bovendien is spreiding heel belangrijk: al uw geld beleggen in één bedrijf is zeer risicovol, want er kan altijd iets onverwachts gebeuren.

3. Aandelenfondsen

Om te vermijden dat u zelf diepgaand onderzoek moet voeren naar bedrijven, kan u opteren voor fondsen. Een professionele beheerder gaat voor u op zoek naar interessante aandelen en probeert die te (ver)kopen op de best mogelijke momenten. Een fonds is een verzameling van aandelen, waardoor er voldoende spreiding van het risico is. Sommige aandelenfondsen investeren bovendien volgens specifieke thema’s, zo kan u uw eigen voorkeuren tot uiting laten komen.

Naast aandelenfondsen bestaan er ook fondsen die uitsluitend in obligaties beleggen of zowel aandelen als obligaties combineren.

Interesse om uw geld te beleggen via fondsen? Demefco helpt u slim te investeren.

4. Vastgoed

De waarde van vastgoed zat de voorbije decennia in de lift. Via vastgoedinvesteringen geniet u niet enkel van waardevermeerderingen van het vastgoed zelf, u kan ook periodieke inkomsten ontvangen door vastgoed te verhuren.

5. Crypto

Beleggen in cryptomunten zoals Bitcoin is de laatste jaren erg populair geworden, maar houdt zeer grote risico’s in. Er zijn speculanten die gigantische winsten hebben gemaakt, maar een forse terugval met bv. 50%  op enkele uren is geen uitzondering.

Beleggen samen met Demefco

Zit u nog met vragen over geld beleggen, neem dan gerust contact op. Ons team van adviseurs staat klaar om u te helpen.

Meer nieuws over investeren

  1. Op zoek naar een rendabele investeringsopportuniteit?
  2. Is het slim om te beleggen?
  3. Manieren om te investeren in startende ondernemingen
  4. De 4 grootste risico’s van beleggen in vastgoed
  5. Hoe investeerders aantrekken?