Nieuws
Is het slim om te beleggen?

Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn: ja, het is slim om te beleggen. Uiteraard moeten we het antwoord op die vraag wat nuanceren. Geld beleggen is slim als het op maat van uw wensen en verwachtingen gebeurt. In een eerder nieuwsbericht stonden we stil bij de manier waarop u kan beleggen. In dit artikel lichten we toe waarom geld beleggen interessant is.

Waarom uw geld beleggen?

Het getuigt van een gezond beheer om een spaarbuffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Dat is geld dat u snel kan aanwenden wanneer dat nodig is en zorgt voor uw gemoedsrust. Het geld dat bovenop die buffer op uw spaarrekening staat, verliest iedere dag aan waarde. Dat is een gevolg van de inflatie, die dit jaar naar torenhoge niveaus is gestegen. U krijgt nauwelijks rente op uw spaarboekje, maar het leven wordt een stuk duurder waardoor u doorheen de tijd minder kan kopen voor hetzelfde geld.

Geld beleggen zorgt ervoor dat u een hoger rendement haalt waardoor u de inflatie op z’n minst kan bijbenen. Afhankelijk van het type belegging, de looptijd en het risico dat u bereid bent te nemen, kan u extra opbrengst verwachten waarmee u uw vermogen substantieel laat groeien.

Risico’s van geld beleggen

Er bestaan tal van mogelijkheden en strategieën om te beleggen. Om de juiste keuzes te kunnen maken, is het belangrijk te bepalen in welke mate u risico’s aanvaardt. Algemeen geldt dat er tegenover een hoger risico ook een hoger te verwachten rendement staat, maar dat is niet gegarandeerd. Als u ’s nachts wakker ligt van een verlies van 5%, dan zijn bijvoorbeeld penny stocks wellicht niets voor u.

Gelukkig bestaan er technieken om het risico te beperken en daarbij is spreiding een belangrijke factor.

Spreiding qua type belegging

Naast uw veilige spaarbuffer investeerde u in vastgoed. Wellicht heeft u een spaarplan voor uw pensioen en misschien kocht u zelfs wat kunst. Daarnaast heeft u nog ruimte om te gaan beleggen in aandelen. Zo zorgt u voor een evenwichtig samengesteld vermogen waarbij een terugval in de ene beleggingsklasse wordt opgevangen door de andere.

Spreiding binnenin uw beleggingsproducten

Het is aangeraden om ook onderliggend in de verschillende soorten beleggingen voldoende te diversifiëren. Goud bijvoorbeeld kan fors in waarde dalen, u zet dus beter niet al uw spaargeld om in het edelmetaal. Investeer ook niet al uw geld in aandelen van één bedrijf, want het kan altijd fout lopen. U kan het uzelf een stuk makkelijker maken door in fondsen te beleggen. Die zorgen automatish voor een brede spreiding en worden bovendien door professionals beheerd.

Spreiding in tijd

Hoe langer uw horizon, hoe minder gevoelig uw vermogen wordt voor risico’s. Als een belegging in waarde zakt, heeft u nog voldoende tijd om daarvan te herstellen. Vroeg starten met geld beleggen is dus een pluspunt! Daarnaast is het interessant om op verschillende momenten te investeren. Belegt u alles in aandelen op een moment dat de markt hoog staat, dan zal een daling een forse impact hebben. Door gespreid in de tijd aan te kopen, vlakt u het effect van een plotse daling af.

Een goede aanpak

Het vergt veel tijd en inspanningen om zelf de juiste beleggingen te kiezen. Daarom is het aan te raden u te laten bijstaan met professioneel advies. De specialisten van Demefco begeleiden u hier graag in, aarzel dus niet om ons te contacteren.

MEER NIEUWS OVER INVESTEREN

  1. Hoe kan ik het beste mijn geld beleggen?
  2. Manieren om te investeren in startende ondernemingen
  3. Hoe investeerders aantrekken?
  4. Op zoek naar een rendabele investeringsopportuniteit?
  5. De 4 grootste risico’s van beleggen in vastgoed